İzleyiciler

29 Eylül 2018 Cumartesi

DUYGUSAL FARKINDALIK KAZANDIRMA

🔴"Bugün bir duygu geldi mi ziyaretine ?
🔴Kapıyı açıp davet edebilir misin oynamaya ?" 🦋⬇️🦋


💮FARKINDALIĞI OLAN ÇOCUKLAR YETİŞTİRMENİN ÖNEMİNDEN bahsetmiştim ,duyguları tanıma da bunun bir parçası.
💮Duyguların doğru tanınması ve de ifade edilmesi öyle önemli ki.
💮İnsanlar arasında ne küslükler , ne kırgınlıklar birbirlerine duygularını doğru şekilde ifade edemedikleri aslında ifade etmeyi bilmedikleri için ortaya çıkıyor.
💮Ben de 4-8 yaş aralığı için DUYGUSAL FARKINDALIK VE İÇGÖRÜ kazandırmak adına güzel bir kaynak önermek istedim.
💮Kitap ; duyguların sadece isimlerini söylemek yerine onların neden geldikleri, hissettirdikleri konularında çocukların düşünmelerini destekliyor.


KİTABI NASIL KULLANABİLİRİM ?
Kitabın arkasında Ebeveynlere ve Eğitimcilere Not bölümünde duyguların farkına varabilmek ile ilgili kısa bir bilgilendirme bölümü var. Öncelikle onu okumanızı tavsiye ederim. Birkaç aktivite önerisi var orada. Ardından çocuğunuzun yaşına bağlı olarak kitabın resimleri üzerinden sohbet açabilirsiniz. Bu şekilde dil gelişimi de desteklenmiş olur. Sayfalar içerisinde çeşitli duyguların bedensel etkilerinden de bahsediyor. Duyguları tanıdıktan sonra ona kendisinde farkındalık oluşturabilmek adına sorabilirsiniz. Mesela ; kızdığında karnın mı ağrıyor , neler hissediyorsun , seni kızdıran ne gibi her duyguyu birden anlatmak yerine parça parça da çalışabilirsiniz. Kitapta bir duyguyu okuyup üzerine konuştuktan sonra günlük yaşam içerisinde pekiştirmeye devam edin. Mesela üzüntü duygusunu kitaptan okumuş olun. Birkaç gün sonra üzüldüğü bir konuda sen de kitaptaki gibi mi hissediyorsun , sence neden böyle hissediyorsun şeklinde farkındalık soruları ile çalışmaya devam edebilirsiniz. Önerim ; üzüntü veya kızgınlık gibi duygularda o duyguyu yaşarken bu çalışmayı yapmak yerine sakinleştikten sonra farkındalık çalışmasını yapmanız. Duygularını ifade etsin ,hissettirdiklerinin farkında olsun ve en önemlisi sadece olumlu değil olumsuz duyguları da yaşayabileceğimizin doğal olduğunu kavrayabilsin hedefimize ulaşmış oluruz ✔
 
AHSEN ERİM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.