İzleyiciler

3 Ekim 2017 Salı

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir ?

DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ NEDİR?


Dil ve konuşma terapisi bölümü ,dil-konuşma güçlükleri ve bozuklukları ve buna bağlı iletişim problemleri , yeme- içme ve yutma bozukluklarının öncelikle önlenmesi, sonrasında ise tanılanması ve rehabilitasyonu ile ilgilenip toplumda bu alandaki problemlerin en aza indirilmesi için çalışan uzmanları yetiştirmeyi amaçlar. Bu alanda çalışacak uzmanlara ise dil ve konuşma terapisti denir.Dil ve konuşma terapisti/patoloğu ; dil ve konuşma terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans veya doktora yapan bireylerin ses, konuşma ve dil bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabip tarafından teşhisi konulmuş yutkunma, dil ve konuşma bozukluklarının rehabilitasyonunu sağlayan sağlık meslek mensubudur.
Dil ve konuşma terapisti olmak için gerekli eğitim süreci hakkında detaylı bilgi almak için 'Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Eğitimi' yazımızı okuyabilirsiniz.


Dil konuşma terapisi, multidisipliner(çok disiplinli) ve interdisipliner(disiplinler arası) bir yaklaşımdır. Yani dil ve konuşma terapisti hem tanının hem terapinin daha sağlıklı olması için gerektiğinde odyologlarla, psikologlarla, okul öncesi ve sınıf öğretmenleriyle, doktorlarla, ergoterapistlerle iş birliği içerisindedir. 


Dil ve konuşma terapistleri  , sesletim bozuklukları (örneğin r sesinin üretilememesi), akıcılık bozuklukları(örneğin kekemelik) gibi yalnızca dil ve konuşma terapistinin uzmanlık alanına giren konulardan, çok daha komplike olan otizm gibi gelişimsel sorunlara eşlik eden dil ve konuşma bozuklukları, afazi (inme sonrası dil ve konuşma kaybı) ve diğer nörolojik kökenli (dizartri, apraksi) konuşma ve dil bozuklukları, yutma,-yutkunma ve östaki borusunu etkileyen bozukluklar,ses bozuklukları, özgül (spesifik) dil bozuklukları ,dili yazarak ifade etmede karşılaşılan bozukluklar (disleksi,disgrafi, disortografi) ile mantıksal işlemlemeyi/akıl yürütmeyi etkileyen bozuklukların tanı, değerlendirme ve terapi sürecinde rol alırlar.
Terapi ve değerlendirmeye destek olarak eğitimini aldığı ses analiz ve görüntüleme yöntemleri, larengoskop, videolarengostroboskop, nazoendoskop, videofloroskop, laringograf, vokastim,vitalstim, nazometre gibi ve diğer cihaz ve araçları kullanarak dil ve konuşma fonksiyonlarının klinik değerlendirmesini yapabilirler.Ayrıca ;alternatif ve iletişimi destekleyici sistemler ve cihazlarını seçme, önerme (örn. bilgisayarlı konuşma cihazları, trakeoözefageal, larenjektomi protez benzeri konuşma aparatları) görevini yaparlar.
Dil ve konuşma terapistleri bebeklerle, çocuklarla ve yetişkinlerle çalışabilirler.Kimlerle ne için çalıştıklarını aşağıda bulabilirisniz.
Bebeklerle
Beslenme ve yutma güçlüklerinde

Çocuklarla
Otizm ve karşılıklı etkileşim problemleri
Dudak damak yarıklıkları
Disleksi
İşitme yetersizliği
Gecikmiş konuşma
Dil bozuklukları
Öğrenme güçlüğü
Fiziksel yetersizlik
Akıcılık bozuklukları
Ses bozuklukları

Yetişkinlerle
 nörolojik bozuklukları ve dejeneratif koşulları takiben iletişim veya yeme ve yutkunma sorunlarını terapi etmekle görevlilerdir.Bunlar şunlardır;
      İnme
      Kafa travması
      Parkinson hastalığı
      Demans          
Duyma yetmezliği
Öğrenme güçlüğü
Fiziksel yetersizlik
Akıcılık bozuklukları
Ses bozuklukları



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.